Blåbærtrifli

 (6-8 personer)

400 gram friske blåbær
1 glas solbærsyltetøj
8 savoiardi
100 gram dessertmakroner
1 dl rom blandet med 1 dl Cointreau
300 gram mascarpone
2 æggeblommer
2 æggehvider
75 gram flormelis
ca. 75 gram smuttede, splittede og brunede mandler
lidt hele blåbær til dekoration

blåbærtriflibillede!

DESSERTEN er lidt af en bordbombe. Stik imod årstiden synes jeg, at en trifli med bær er et forfriskende indslag, især fordi denne udgave har substans og forførende smag af sprut: rom og cointreau. Man må en gang imellem bryde med sine principper, og det gør jeg med blåbær, som slet ikke hører til i vintermørket, men de er der, og de smager af blåbær. Og er lidt pebrede i pris. Jeg vover at gentage den nu fem år efter, at jeg første gang serverede den for vor læser, fordi den har påkaldt sig begejstrede reaktioner.

En trifli ser flottest ud, hvis man har en stor glasskål, så man kan se ind til lagene, men enhver anden skål af passende format, og det vil sige sådan en med en diameter på 23-24 cm, cirka 10 cm dyb, går an.

Vi begynder med en pakke færdigkøbte savoiardi, de tørre, aflange italienske kager, der også er grundlaget for tiramisu, og som englænderne så elegant kalder ladyfingers. Otte savoiardi saves igennem på langs med en kniv med bølgeskær, de smøres med solbærsyltetøj (jo, jeg køber det) og lægges sammen som sandwich. Trifliskålens bund og lidt af siderne fores med dem, og ovenpå smuldres cirka 100 gram makroner, bedst hvis de italienske amaretti er inden for rækkevidde. Der fugtes generøst med en hel deciliter halv rom/halv cointreau. 400 gram blåbær vendes på en lun pande med resten af det solbærsyltetøj, som ikke blev brugt på savoiardierne, og når det hele er let snasket, bredes bærrene ud over de berusede makroner.

Nu kommer topstykket: 2 æggeblommer piskes med 75 gram flormelis til en tyk creme, som under fortsat piskning tilsættes en hel deciliter af rom-cointreaublandingen. Pisk 300 gram mascarpone i, indtil alt er samlet, og tilsæt da endnu en deciliter af spritten. Sørg for at gøre håndmikserens ballonpisker rigtig godt ren, gnid den gerne med eddike, inden hviderne fra de to æggeblommer piskes til skum med bløde toppe, vend så meget af æggehviderne i mascarponeblandingen, at den bliver let, men stadig fed, bred den ud over triflien og dæk til med film, indtil sagen skal på bordet. Den har godt af at hvile sig. Nu er dekorationen op til enhvers fantasi, men jeg foretrækker en let håndfuld smuttede, splittede og let brunede mandler og lidt af blåbærrene. En ven, hvis navn jeg skal undlade at bringe til fuld offentlighed, satte engang trumf på min opskrift med mandler, blåbær og – guldstøv!

Tak, for en bordbombe!