Bouillabaisse (fiskesuppe fra Marseille)

(6 - 8 personer)

Denne fiskesuppe er så fyldig, at den i stedet for kun at være en suppe kan regnes for en hel middag.

Der skal indgå mindst fire slags fisk og 1 - 2 sorter skaldyr i boullabaissen. Egnede fiskesorter er rødspætter, skrubber, pighvarre, slethvarre, små torsk, søtunge, multe o.a. faste fisk. Fiskene må ikke være for fede.

Af skaldyr kan anvendes hummer, jomfruhummer, og muslinger. Store rejer kan også bruges. Hummer og jomfruhummer kan købes frosne. Muslingerne skal være friske og koges med i denne ret.

Ingredienser:
2,5 kg blandet fisk Persille
1 hummer Timian
15 - 20 muslinger 2 laurbærblade
0,5 kg tomater 1 g safran
3 mellemstore løg 1 dl olie
2 gulerødder 2 dl hvidvin
3 fed hvidløg Salt
Peberkorn
Hak løgene fint, og skær tomaterne i stykker, riv gulerødderne groft og pres hvidløgsfeddene. Læg alle grøntsagerne i bunden af en stor gryde.

Rens og skyl fiskene, men lad ben og skind være på dem. Skær fiskene i ret store stykker.

Børst og skrub muslingerne rigtig godt og skyl dem i flere hold vand. Del den kogte hummer i et passende antal stykker, og knæk kløerne. Halver jomfruhummerhalerne. Kom fiskene samt de rå muslinger oven på grøntsagerne. Kom olie og hvidvin på.

Fyld efter med vand til fiskene er dækket og tilsæt 12 peberkorn og 1 spsk. salt for hver tre liter vand. Tilsæt pulveriseret safran, laurbærbladene, timian og persillekviste og lad suppen koge under låg i ca. et kvarter til fisken er mør. Hummer og jomfruhummerhalerne kommes i den varme suppe, men må ikke koge i den.

Serveres med lune hvidløgs croutoner.