Rugbrød
Dette rugbrød bages i vores familie, og tager ikke særlig lang tid at lave.  Hvis man har surdejen tager det ti minutter at røre dejen sammen til første dag, og måske et kvarter den anden dag.

Man skal starte med at have en surdej.  Hvis man ikke har det kan den laves efter denne opskrift:

Surdej:
4 dl groft rugmel
3 dl gammeldags økologisk kærnemælk
½ tsk salt

Ingridienserne røres sammen i en skål og står tildækket ved køkkentemperatur i tre dage.

 

 Rugbrød laves over flere dage.

1. dag:
300 g surdej
9 dl håndlunken vand
2 spk havsalt
200 g hvedemel
375 g rugmel
375 g knækkede rugkerner

Surdej og salt opløses i vandet
Hvedemel, rugmel og knækkede rugkerner blandes i opløsningen.
Dejen røres og sættes til hævning natten over dækket af et viskestykke.

2. dag:
1 flaske hvidtøl
1 spk honning
200 g knækkede kerner
300 g hørfrø
300 g solsikkekerner

Hvidtøl tilsættes først så det får mulighed for at trænge langsom ned i dejen.
Honning røres i dejen
Knækkede rugkerner, hørfrø og solsikkekerner tilsættes.
Dejen røres og sættes til hævning dækket af et viskestykke i mindst 5 timer.

Tag 300 g af dejen fra til surdej (opbevares i køleskab til næste bagning)

Dejen fyldes i forme og hæver mindst 3 timer.
Brødene bages mindst 1 time og 15 minutter ved 200 grader.
Når brødene tages ud af ovnen dækkes de med et fugtigt viskestykke og ligger til næste morgen.